Slottet!

 

En anden lignelse ved jeg ikke om du kender, men den handler om en mand der arbejdede på en fabrik i en mindre by, på den Amerikanske vestkyst. Han havde aldrig været andre steder end i denne by og den aller nærmeste omegn. Men han havde en drøm - et meget stort ønske om engang at kunne rejse til Europa, til den sydlige del af Tyskland, der hvor der ligger et af de mest pragtfulde slotte i verden.
Der er flere meget smukke slotte der i det sydlige Tyskland, men der var specielt et af disse slotte, at denne mand ønskede at se. Han havde læst meget om dette slot, han havde talt med nogle af sine venner, som havde været der, om dette pragtfulde slot. Jo mere han læste om det og jo mere han hørte om det jo mere brændende ønskede han at se det. Så han begyndte at spare alle de penge sammen han kunne. Når andre gik i byen for at more sig, blev han hjemme, han arbejdede ekstra timer, når der var mulighed for det, for at få penge til denne rejse. Endelig en dag efter mange måneders sparsommelighed, og ekstra hårdt arbejde havde han penge nok og straks gik han til et rejsebureau og købte en rejse til den lufthavn i Tyskland der var nærmest ved slottet, og han tog afsted.

Det var sent om aftenen da han landede i en by ca. 50 kilometer fra slottet, han tog straks en taxi og kørte ud til slottet. Han bad taxichaufføren vente på sig medens han så på slottet der kun var oplyst med et par små projektører. Da han havde stået og set på det i nogen tid, satte han sig ind i taxaen og bad chaufføren om at køre sig tilbage til lufthavnen.
Chaufføren forklarede manden, at slottet var det mest pragtfulde slot i hele verdenen, og at man slet ikke kunne se det på denne måde, det skulle ses om dagen og fra alle sider. Om dagen kan man komme ind i slottet forklarede chaufføren, og det er endnu smukkere og endnu mere fantastiskt indvendigt end udvendigt.
Men manden mente at nu havde han set slottet og så var der ikke noget at blive der efter, så han tog det første fly tilbage til Amerika.

At være tilfreds med kun, at se slottet fra den ene side, for slet ikke at tale om hvordan det ville have været at se det ved dagslys. At have gået rundt om det og set det fra alle sider, for slet ikke at tale om den fantastiske oplevelse det ville have været for ham at komme ind i selve slottet var ufattelig for chaufføren. Men nej, det ønskede han ikke. Han havde set det han ønskede at se.
Man kunne fristes til at spørge om han mon var helt normal, om han havde sin fulde forstand.
På den anden side er det dog kun timelige og i og for sig ubetydelige ting der er tale om.
Meget værre er det med dem der kalder sig kristne. Ja, måske mener de endog, at de har en ret så god forståelse af de ting der vedrører deres gudsforhold og dermed også deres frelse.

Mange er tilfreds med blot at læse nogle få af de skriftsteder der er til et emne. De er tilfrids med kun at se slottet udefra.
Mange mener ikke at det er nødvendig at sammenligne alle skriftstederne med hinanden, det tager for lang tid og er for besværlig og vi behøver ikke at være så nøjeregnende.
Hvor nøjeregnende er du når du får din løn udbetalt?
Reagere du ikke hvis der mangler nogle hundrede kr?
Eller hvad hvis kassedamen ved en fejl kommer til at skanne spegepølsens pris ind to gange, således at du kommer til at betale for to, selv om du kun har fået en. Trækker du så blot på skulren og siger "det er i orden, vi skal ikke være så nøjeregnende"
Eller hvad når du skal have tanket din bil op. Selvfølgelig har du en miliøvenlig bil der kørere mange kilometer på blyfri benzin, men da du skal til at tanke op ser du at dicel er biligere end blyfri benzin, og som du jo selv har sagt, vi skal ikke gå i ditalier og være at for nøjeregnende.

Eller skal vi?
Manden fra USA var godt tossed.
For det første havde han arbejdet mange, mange timer ekstra og ikke undt sig selv nogen ting Han så kun slottet om aftenen og kun fra den ene side og jeg kunne nævne endnu mange ting, som jeg synes at han dummede sig med,
MEN
når jeg så tænker på at tusindvis af personer der kalder sig selv for oprigtige kristne. De tror på Jesus og de tror at de er frelste.
Når jeg ser på hvor lidt de ser af slottet, ---> hvor få skriftsteder de undersøger, de kørere ikke engang helt hen til slottet, men holder langt væk og ser de kun meget svagt i en kikkert eller nøjes med at købe et postkort i lufthavnen med slottet og er tilfrids med det. ---> Herren har på mange, mange forskellige måder tilvejebragt langt flere muligheder for os end vi kan drømme om, for at vi virkelig kan se slottet, se de helt fantastiske ting Guds ord indeholder af sandheder, trøst og opmundrende ord, råd og vejledning. Jesus har sendt Talsmanden, Helligånden, som kan vejlede alle de der ønsker det til hele sandheden, det eneste der kræves er at vi tager ud til slottet ved fuld dagslys og går ind i slottet. Det vil sige, at vi tager vore Bibler frem og sammenligner de skriftsteder med hinanden, som taler om det samme.