Termodynamik på bjælken!

 

Om termodynamikkens 2. hovedsætning. Citat fra prof. A. E. WilderSmiths bog Herkunft und Zukunft des Menschen, Giessen 1966, s. 1516: Denne 2. hovedsætning vil vi nu formulere noget klarere, idet vi sammenligner energi med vand. Når vandet er oppe på bjerget, kan man benytte det til fremstilling af elektrisk strøm ved hjælp af turbiner. Men når vandet først én gang er kommet ned i dalen, så kan man ikke mere anvende dets bevægelsesenergi til fremstilling af strøm. Vandmængden forbliver den samme, men vandets nytteenergi tager af. Således vil, på trods af at universets samlede energi forbliver konstant, nytteenergien aftage  energien kommer så at sige ned i den dal, hvor man ikke længere kan anvende den.

Hverken masse eller energi dannes i dag, men masse kan forvandles til energi som i atombomben , ikke desto mindre forbliver mængden af masse og energi konstant, mens den for os til rådighed stående energi stadig aftager. Naturvidenskaben giver udtryk for denne kendsgerning ved at hævde, at entropien (et mål for den energimængde som ikke længere står til rådighed) til stadighed tager til.

Dette faktum kan igen udtrykkes på en anden måde ved at man siger, at alt i naturen bevæger sig i retning af det mest sandsynlige. Det er jo usandsynligt, at vandet løber op ad bjerget, eller i det hele taget bliver oppe på bjerget, vand er jo altid tilbøjeligt til at løbe nedad. Det er mere sandsynligt at finde vand nede i dalen end oppe på bjerget. Når vand overlades til sig selv, løber det altid nedad. Og sådan forholder det sig også med energien. Den har altid tilbøjelighed til at finde et leje af stadig større sandsynlighed, stadig større entropi.

Dette er også tilfældet med enhver orden eller ethvert 'kosmos'. Det er usandsynligt, at kosmos vedblivende vil bestå, lige så lidt som vandet skulle besidde den tilbøjelighed at forblive oppe på bjerget. Kosmos, overladt til sig selv, opløses i kaos, ligesom vandet løber nedad bjerget. Når en by ikke til stadighed bliver fejet, repareret, ordnet, forfalder den hurtigt til en kaotisk tilstand. Lad De blot Deres bil stå under et træ nogle år, hvis De gerne vil kunne forstå, at kosmos, overladt til sig selv, opløses i kaos!

Da det er overordentlig vigtigt virkelig at forstå dette princip, også selv om man ikke er fysiker, tillader jeg mig at anføre endnu et eksempel til belysning af sagen.

Lad os antage, at jeg går op i en flyvemaskine og flyver i 2000 meters højde over min bolig i Geneve. Med i flyet har jeg 100.000 blanke, hvide kort, ordnet i bundter, som jeg kaster ud på en gang lige nøjagtig over min bolig. Kortene flagrer langsomt nedad og spreder sig, ganske naturligt, ud over hele Genevekantonen. Nogle lander i Cologny, andre falder i Genfersøen, osv. Men hvad ville De sige, hvis jeg ville påstå, at alle disse krot ville være landet på mit hustag og nærmere bestemt i form af mine initialer AEWS? Idet kortene flagrede ned gennem luften, ville de, på en eller anden forunderlig måde, selv have ordnet sig således. Umuligt, helt og holdent udelukket! Kortene var ordnet i flyet, de var alle sammen bundtede. Da de blev overladt til sig selv og prisgivet luften, spredte de sig og fordelte sig hulter til bulter ud over hele Genevekantonen. Dette er også i overensstemmelse med den anden termodynamiske hovedsætning: Kaos tager til. Kosmos (orden) opløses i kaos (uorden), det er sagens naturlige forløb.