Kosmetisk kirurgi!

 

Den moderne kirurgi har skabt mange muligheder for at korrigere skamferinger, vansiringer og misdannelser, ligesom skønhedsfejl i dag kan behandles operativt. Næser kan rettes og gøres større eller mindre. Udstående ører gøres fladere ved at fjerne brusk bag øret. En vigtig opgave er korrektion af læbespalte og ganespalte, medfødte misdannelser, der findes hos næsten 2 promille af nyfødte. Læben opereres i 2 måneders alderen, ganen, når barnet er 2 år. Hos mennesker, der ikke kan acceptere alderens spor i form af rynker og furer, er ansigtsløftninger hyppigt brugt. Der lægges snit foran og bagved ørerne og huden trækkes tilbage. Ligeledes kan poser under øjnene fjernes.

De desværre almindelige brystfjernelser på grund af kræft medfører anvendelse af silikoneproteser, og en kunstig brystvorte dannes af pigmenteret hud fx fra lårets inderside tæt ved kønsorganerne. Ved reduktion af for store bryster ved plastikkirurgiske indgreb er det vigtigt at bevare brystvortens blod forsyning samt at sikre symmetri.

A Ansigtsløftninger er blevet populære til at genoprette noget af ungdommens skønhed. Rynker, furer og poser under øjnene fjernes ved operation, hvor huden strammes op og overskydende fedt fjernes.

Skaldethed!
Det aldersbetingede hårtab, som ses hos halvdelen af alle mænd, er en arvelig tilstand, der skyldes tiltagende død af hårsække som følge af påvirkning af det mandlige kønshormon testosteron. Kirurgien giver visse behandlingsformer. Transplantater bestående af 10-15 hårfollikler hver tages fra andre steder på hovedet og flyttes til det skaldede parti. Ligeledes kan kunstigt hår af nylon fibre bruges.

Man har i flere hundrede år udråbt mirakelkure for skaldethed, men ingen har endnu vist sig at være virksomme. De fleste har været ren svindel. Et enkelt lægemiddel, minoxidil, kan i en del tilfælde modvirke hårtabet.

Hud afslibning!
Afslibning og bortfræsning af hudens øverste lag, dermabrasio, benyttes til at fjerne tatoveringer og ar, fx efter svær akne. Kemisk fræsning benyttes til at fjerne fine rynker fra huden. En blanding af fenol og sæbe skrubbes på huden. Det skaber en overfladisk læsion, som heler under sammentrækning af huden, så furerne udglattes.

Naturlige skønhedsfejl!
Der findes mange udvækster på huden, hvoraf en hel deli dag kan fjernes med moderne medicinske teknikker. Modermærker er områder med øget pigmentering. Kun meget sjældent bliver de ondartede. Normalt er der ingen grund til at fjerne dem. Hvis de sidder på et kosmetisk generende sted, kan de fjernes med en lille operation i lokalbedøvelse. Vorter forårsages af virus, som får hudens celler til at dele sig overdrevent. De forsvinder ofte af sig selv efter en tid, men i sværere tilfælde kan de fjernes med specielle kemiske stoffer eller med kryokirurgi. Her behandles med kvælstof ved 70° C i få sekunder uden brug af bedøvelse. Cellerne dør hurtigt og området heler hurtigt op uden ar.

Portvinsmærker er medfødte udvidelser af hårkarrene. De svinder normalt af sig selv, men kan også behandles med en argon-laser, der lukker de udvidede kar. En anden form for karholdige modermærker er de kavernøse, som dannes af udvidede hudvener. Efter få år forsvinder de oftest spontant, idet blodet koagulerer i karrene, som lukkes til.

Ved tatovering indføres farvestoffer i huden ved nålestik. Behandlingen er hudtransplantation eller afslibning. Da farven ligger dybt i huden, giver behandlingen næsten altid ardannelse.

En anden form for tatoveringer fremkaldes ved fald på asfalt eller af krudtslam ved eksplosioner. Her er det vigtigt omhyggeligt at fjerne alle partiklerne i såret, da misfarvningen ellers bliver permanent (asfalttatovering).

Ligtorne og hård hud!
Ved stadige påvirkninger af huden med tryk og gnidning fortykkes hornlaget (det yderste af overhuden). Flade, uskarpt afgrænsede områder med fortykket hornlag kaldes kallositeter eller populært hård hud. De findes på fodbalden hos alle og er især fremtrædende hos folk, der ofte går barfodede. I nogle tilfælde kan huden sprække og begynde at klø. Ligtorne er mere lokaliserede områder med hård hud, som på grund af tryk vokser ind i huden som en lille kegle eller tom. De er meget ømme for tryk og findes, hvor foden udsættes for særligt tryk.

Kallositeter og ligtorne fjernes med fodfil, evt. efter forudgående behandling med et blødgørende middel som salicylvaseline.