Kapitel 4.

 

Mælken i det store kar var stadig varm. Mo lagde babyen på sin sovemåtte, mens han dryppede mælk i en kokosnøddeskal. Så hældte han lidt vand i og sødede det med lidt honning.

"Måske er dette nok til i nat," sagde Mo. "I morgen vil jeg bede om råd hos en eller anden."

Store Mo rev et lille stykke af et nyt hvidt si-klæde, dyppede et hjørne i blandingen og vred så dråberne ned i babyens åbne mund. Hun sank dråberne og skreg igen. Time efter time vred Mo mælk ned i den lille mund, og til sidst var babyen tilfreds og faldt i søvn. Store Mo holdt hende i sine arme og undrede sig over, hvor hun var kommet fra. Hvad skulle han gøre med hende? Hvad ville medicinmanden gøre, hvis han fandt en baby i Mo's hus? Hvad ville Kola tænke? Han ville sikkert beskylde ham for at have taget en af disse bylter fra et ligbål. Hvad ville landsbyens ledere gøre ved det? Han kunne ikke holde hende skjult. En eller anden ville sikkert fortælle det. Store Mo besluttede, at han ville bære hende til landsbyen i morgen, når han tog mælken til markedet. Han ville fortælle sin historie og forhøre sig. Hun tilhørte sikkert en eller anden.

Babyen rørte på sig. Mo vred mere mælk ned i munden, og hun sov igen. Mo lagde hende ned på sin måtte. Så vaskede han det snavsede tæppe i et kar og hængte det til tørre på en busk. Han vendte tilbage til huset, satte bambuslågen foran døren og lagde sig på måtten ved siden af den sovende baby.

Længe lå Mo vågen og tænkte. Ånderne var helt sikkert tilfredse med ham. Havde han ikke lagt blomster på åndetræsalteret, på grund af sine brændte hænder, og havde de ikke givet sejren over store Thau? Så var der den nye kalv, Tyndben. Nu kunne det være at ånderne havde bragt denne baby til ham, fordi han var ensom? Hvis han tog hende med til landsbylederne, vil ånderne så blive vrede? Ville de forbande ham, hvis han accepterede deres gave?

"Åh, om jeg bare kunne beholde hende," hviskede store Mo. "Jeg ville blive så lykkelig. Så ville jeg ikke være ensom."

Babyen ved siden af ham rørte sig. Han aede hende venligt med sin store hånd. Han holdt sit ansigt tæt til og sagde beroligende ord. Babyen rakte sine små hænder op og rørte hans kind. Det var en varm hånd, der rakte ud mod ham efter kærlighed og beskyttelse for den uvenlige verden, som hun var født ind i. Store Mo fik følelser, han aldrig havde kendt før. Han havde reddet babyen fra en forfærdelig død, og nu var hun afhængig af ham. Hun var fuldstændig hjælpeløs, hun behøvede ham.

Den lille hånd, der pressede let mod hans kind, var en glæde. Han ville beholde hende, og drage omsorg for hende som en far. Han ville lære hende mange ting, men over alt ville han elske hende og give hende al den hengivenhed, han kunne. Hun var hans gave fra ånderne, og han ville prøve at være den gave værdig.

"Jeg vil altid beholde hende," besluttede Mo. "Jeg vil give hende et navn: men jeg må være forsigtig. Hvis jeg giver hende et godt navn, vil ånderne synes, at hun er så sød, og de vil tage hende fra mig. Hvis jeg kalder hende Dookie, som betyder sorg, ønsker ånderne ikke at få hende. Stakkels lille baby! Hun har haft sin del af sorgen i sit korte liv. Jeg vil også give hende mit navn, for hun er en gave til mig fra ånderne. Dookie Mo – det skal være hendes navn."

Da babyen vågnede og græd, gav Mo hende mere blandet mælk og honning. Så vendte han hende om på siden, for at hun ikke skulle ligge på sin ømme, forrevne ryg. Denne gang sov hun lydløst og i så lang tid, at store Mo var bekymret. Han lagde sit øre tæt til hende for at være sikker på, at hun åndede. Så slukkede han lyset, lagde sig ned og sov snart lydløst.

Den strålende sol stod op over palmetræerne langs flodbredden og skinnede ind ad hyttens åbne dør, hvor store Mo og Dookie, den lille baby, lå og sov.

Manden vågnede, strakte sig, satte sig op og så på det sovende lille væsen. Han lyttede, men han kunne ikke høre hende ånde! Han rørte hende, venligt for at se, om hun stadig var i live; hun rørte lidt på sig. Med et suk rejste Mo sig stille, vaskede sit ansigt i koldt vand, ordnede sit klædningsstykke og forberedte sin morgenmad. Han hældte vand og ris i den sorte gryde, satte den på ildstedets sten og lavede et bål. Så gik han hen for at malke køerne. Kola ville snart komme og hente dem til dalen, hvor det grønne græs voksede.

Tyndben var ved at få morgenmad. Hun stod ganske fast og svingede kraftigt med sin korte hale. "Det går helt godt, Tyndben," sagde Mo og klappede hende venligt. "Jeg vidste, du ville klare det, når du blev ved med at øve."

Da Mo var færdig med at malke, siede han mælken ned i det store kar, færdigt til at tage til landsbyen. Han beholdt et græskar fuldt til babyen. Hun ville snart vågne og være sulten. Hvor så hun lille ud, som hun lå der på sovemåtten, så hjælpeløs og afhængig af ham. Hun var en vidunderlig gave fra ånderne.

Store Mo hørte snart hyrdesangen, som Kola sang, idet han kom op ad stien. Store Mo spekulerede på, hvad Kola ville sige, hvis han så babyen. Han ville sikkert stille spørgsmål. Måske ville han fortælle politiet det! Manden håbede, babyen ville sove, til Kola var gået med køerne. Men netop som Kola passerede husets dør, begyndte Dookie at græde. Kola standsede med sin hyrdestav i hånden og kikkede ind i hytten. Der på store Mo's sovemåtte var babyen.

Da store Mo fortalte, hvad der var sket, sagde Kola: "Du lyver! Du stjal den fra et ligbål, ligesom du prøvede at gøre den dag, jeg var med dig. Frygter du ikke ånderne eller medicinmandens forbandelser. Hvordan turde du stjæle det fra ånderne?"

"Men jeg stjal det ikke!" hævdede store Mo, han stod op, var høj, og så ned i Kola's bange ansigt. "Har jeg nogensinde løjet for dig, Kola?"

Kola rystede på hovedet.

Mo fortsatte: "Ville jeg lyve om noget så småt og hjælpeløst som den baby? Ville jeg stjæle fra ånderne, som har været gode ved mig? De gav mig sejr over udfordreren og gav mig Tyndben, den nye kalv. Hvis jeg stjal babyen, stjal jeg den fra tre vilde hunde, som ville have fortæret den. Det er meget bedre, hun er i live her i mit hjem, hvor hun er i sikkerhed! Jeg siger dig, Kola, det var ånderne, der bragte hende til mig. Hundene trak hende op ad bjergstien. Se, hendes lille ryg er forrevet!"

Kola så, og han var næsten overbevist om, at store Mo fortalte ham sandheden. Han havde aldrig hørt ham lyve.

"Jeg vil beholde hende," sagde store Mo. "Jeg vil beskytte hende mod fortræd. Jeg vil give hende mad, uddanne hende og give hende et hjem, så længe hun vil blive hos mig. Jeg vil elske hende, Kola, med al den kærlighed jeg kan give hende. Hun behøver mig, hun er afhængig af mig; hun er så hjælpeløs!"