Kapitel 10.

 

Fra vinduet så Mo den lyserøde solopgang lyse op i øst. Fuglene sang i træerne ude i missionstationens indhegnede gård. Lægens og missionsdamens ord kørte rundt i hans forvirrede hjerne. Han ønskede at tro på det, de havde fortalt ham, men mange år med overtro kunne ikke blive forandret på én eneste nat. Mo brød tavsheden i værelset ved at sige: "Venlige dame, må jeg stille dig et spørgsmål?"

"Ja," sagde hun uden at vide, hvad hans spørgsmål ville blive.

"Der er en ting, jeg har tænkt på længe: Gud i Himlen, der lavede solen, månen og stjernerne, lavede han også regnen?"

Hun havde ikke forventet så let et spørgsmål, for store Mo var en intelligent mand. "Ja, Gud i Himlen er hele universets skaber," sagde kvinden. "Han laver søerne, floderne og vandfaldene. Han sender regnen for at give de tørstige enge og rismarker en tår at drikke. Han giver liv til de små fugle du hører kvidre i træerne. Han er den store Livgiver, liv til alle dyr og folk på jorden. I modsætning til, hvad du er blevet lært til at tro, og hvad folk i din landsby siger, var det Gud i Himlen og ikke ånderne, der gav dig den lille pige. Han vil holde de onde ånder borte, så de ikke kan skade hende, hvis du tror på Ham. Når du er i vanskeligheder, kan du kalde på Ham, og Han vil hjælpe dig. Har jeg besvaret dit spørgsmål?"

"Ja, tak," sagde Mo. Han rørte det sovende barns lille hånd, og hun rørte igen på sig. Det henrykte ham, at hun reagerede over for hans letteste berøring. Mo betragtede hendes åndedræt i få minutter. Så gik han ud for at nyde den friske morgenluft og betragtede den strålende solopgang. Mange nye tanker fór gennem hans hjerne, for et nyt håb var ved at vågne i ham. Der var en ny Gud at takke, at tro på, at tjene. Hvor meget han skyldte denne vidunderlige Gud, der lavede verden, træerne, regnen og alt omkring ham. Mest af alt, Han havde givet Mo hans dejlige lille pige. Han havde så meget at fortælle hende, når hun vågnede op, så meget at fortælle om Gud.

En af sygeplejerskerne, der kom på arbejde ved vagtskiftet, så store Mo stod nær bygningen og betragte solopgangen. Hun huskede, at det var ham, der i går bragte en lille pige til hospitalet for et slangebid.

Fra bygningens vindue betragtede hun Mo, da han gik tilbage ind i hospitalet. Noget var en gåde for hende: Hvor havde hun set ham før? Gennem hele dagen spekulerede hun over det. Så så hun det pludseligt for sig: Den lille baby pakket ind i et lyst tæppe, åndealteret, huset på bakken – kunne det være den samme? Hurtigt lagde sygeplejersken en stak linned på hylden og gik så og bad om at tale med missionsdamen.

"Er du sikker på, at det er store Mo?" spurgte hun. "Barnet - den lille pige – må jeg se hende?"

Damen lagde mærke til uroen, forventningen i sygeplejerskens optræden. "Selvfølgelig må du se hende," sagde damen. "Hun sover nu, men hendes far våger ved hende, han venter på, at hun skal vågne op."

"Åh," sagde sygeplejersken, "jeg kan ikke gå derind nu, ikke når han er derinde. Jeg lovede, at jeg ikke ville se barnet igen. Men jeg må se hende! Hun er min egen lille pige!"

Damen lagde sin arm om sygeplejersken og sagde: "Sid ned, Resa, og fortæl mig om det. Jeg vil gerne høre hele historien, hvis du bryder dig om at fortælle mig den."

Sygeplejersken fortalte sin historie lige fra begyndelsen. "Men jeg er en kristen nu," sagde Resa, "og jeg tror ikke længere på ånderne og deres forbandelse. Ville det være rigtigt af mig at bryde mit løfte og se min lille pige? Ville det være rigtigt?"

"Fordi du nu ved, at ånderne ikke længere har kontrol over dem, der sætter deres lid til Gud i Himlen, ser jeg ikke nogen grund til, at du er bundet af det løfte," sagde damen. "Men på den anden side kan store Mo måske ikke forstå det. Han har gået så meget igennem for pigen, måske det ville være bedre for ham, hvis du ventede en time. Han vil snart gå til spisestuen og spise morgenmad. Du kan da kigge ind og se hende. Eller jeg kan sende ham til lægen med en besked nu, hvis du gerne vil det. Lægen vil beskæftige ham i nogle minutter."

"Mange tak," sagde Resa og gik tilbage til sit arbejde. Hendes hjerte slog hurtigt, mens hun spændt ventede. Snart stod missionsdamen i døren og vinkede ad hende. Hun tøvede et øjeblik. "Er du sikker på, at det ikke er forkert af mig at se hende igen?" spurgte Resa. "Jeg vil så gerne se min lille pige. Mit hjerte elsker hende stadig, selv om vi er fremmede for hinanden."

"Kom," bad damen indtrængende. "Jeg er sikker på, at det er i orden. Lad os gå ind til hendes seng."

Der kom tårer i Resas øjne, da hun så ned på det sovende barn. Meget venligt berørte hun den lilles hår, hendes lille brune hånd og hendes bløde kind. Resa spekulerede på, hvordan hendes øjne så ud, hvordan hendes stemme lød. – Alle spekulationer og længsler fra de sidste få år vældede op i hende. Hun bøjede sig ned og kyssede den varme pande.

"Hvor ville jeg ønske, at hun også måtte lære at elske Jesus!" hviskede Resa.

"Jeg er sikker på, at det vil komme," sagde damen. "Vi må tro og bede. Jeg vil lade dig passe hende i dag, men jeg er sikker på, at Mo ikke forlader hospitalet uden hende. Hvis han skulle, vil jeg lade dig det vide. Jeg vil gå nu og sove nogle få timer, men hvis du behøver mig, så kommer jeg." Hun trykkede Resas hånd og forlod værelset.

I adskillige minutter stod Resa ved sengen og græd sagte. Så listede hun ud af værelset og bad sygeplejersken, Neda, overtage vågningen. Mo ville snart være færdig med morgenmaden og ville vende tilbage til det sovende barn.

Da store Mo kom ind i værelset, smilede Neda og hviskede: "Hun sover stadig, men jeg tror, hun snart vågner op. Feberen er borte, og hævelsen synes at være på retur. Hun er en smuk pige."

Store Mo stod og så på pigen. "For mig er hun vidunderlig; ja hun er alting. Hvor er jeg taknemmelig over, at jeg bragte hende hertil i tide!"

Dookie åbnede øjnene og så op i mandens ansigt. "Store Mo!" sagde hun og rakte sine små hænder op for at give ham et knus.

"Min lille ven!" sagde han, tog hende op i sine arme og holdt hende tæt ind til sig. Så lagde han hende blidt tilbage på den hvide seng.

"Hvor er vi?" spurgte Dookie, idet hun så sig omkring i de fremmede omgivelser. "Hvornår er vi kommet her?"

"Dette er lægens værelse," fortalte han hende.

"Jeg kan ikke lide at være her," sagde hun og klyngede sig til Mo i angst.

"Men det er ikke medicinmandens sted, Dookie, dette er den kristne mission. Husker du ikke de lange hvide bygninger med de røde tage?"

"Jo," sagde Dookie og så sig omkring.

Så fortalte Mo hende, hvordan lægen havde behandlet slangebiddet på hendes ben, hvordan han havde brugt den magiske nål med det magiske vand mod slangebid.

"Men missionslægen," indvendte Dookie, "kastede han et net over mig? Du fortalte mig, at de kristne var de mest farlige af alle mennesker."