Start

Slut

DHA til eksamensfolket!

 

"Der er god fornuft i at tage DHA-tilskud, før man skal til eksamen,"' understreger Barbara Levine, ledende ernæringsekspert ved New York Hospital-Cornell Medical Center. Hun anbefaler også DHA-tilskud til gravide og ammende og råder desuden til indtagelse af mere fisk, fordi amerikanere har noget nær verdens laveste DHA-indhold i blodet. Barbara Levine tager selv 200 milligram DHA dagligt.

Fisk: Et højvirksomt antidepressivt middel!
Så mærkeligt det end kan lyde, kan man ved at spise fisk i store mængder sænke risikoen for, at man synker ned i en dybere depression. Det er et almindelig anerkendt faktum overalt i verden, ifølge forskning gennemført af psykiateren Joseph R. Hibbeln fra National Institutes of Health. Det er helt tydeligt konstaterer han, at forekomsten af depressioner i Nordamerika gennem det seneste halve århundrede konstant er steget i takt med, at indtagelsen af fisk er gået tilbage. Japanerne, som er verdens ivrigste fiskespisere (omkring 70 kg pr. person om året), har verdens allerlaveste forekomst af alvorligere depressioner, nemlig kun 0,12 procent ifølge nagelfaste videnskabelige data. Newzealændere, der ikke spiser ret meget fisk (blot 12-13 kg pr. person pr. år), kan opvise en forekomst af depressioner på 5,8 procent altså 50 gange højere end japanerne. Hver amerikaner indtager ca. 25 kg fisk årligt og har en depressionsforekomst der ligger på 3 procent. Faktisk er der en næsten fuldstændig sammenhæng, kan Hibbeln påvise, mellem lande med lav indtagelse af fisk og høj forekomst af alvorlige depressioner. I opfølgende forskningsprojekter fandt Hibbeln, at det samme gjorde sig gældende med hensyn til efterfødselsdepressioner hos kvinder. Disse forhold bedres, jo mere fisk et lands indbyggere sætter tillivs.

Sådan opbyggerjapanerne bedre hjerner!
I Japan sidder sundhedsmyndighederne ikke blot med hænderne i skødet og ser til, mens værdifulde hjerner udsultes. I Japan er 20 forskellige fødemidler blevet beriget med DHA, den fraktion af fiskeolie, der er helt afgørende for optimalt fungerende hjerner. Sådanne fødemidler omfatter mælkepulver og risvælling, der bruges, når spædbørn vænnes fra. (Husk, at amerikansk modermælkserstatning ikke er tilsat DHA og derfor af mange forskere anses for skandaløst utilstrækkelig.) I Japan er salatdressinger med højt indhold af omega-3-fedtsyre (lavet på mynteolie) almindeligt brugt. Japanske embedsmænd råder desuden gravide til at spise fisk hver dag for at sikre, at fosteret får den tilstrækkelige mængde DHA, der er nødvendig for en optimal hjerneudvikling. I takt med at indtagelsen af fisk falder blandt unge japanere, der går over til Vestens kostmønster, anser de japanske sundhedsmyndigheder berigelsen af fødemidler med DHA-fiskeolie for at være så meget desto vigtigere.

Endvidere viser de biologiske tegn på manglende indtagelse af fisk sig i blodet hos patienter, der lider af depressioner. Depressive patienter har normalt et lavere indhold af omega-3-fiskeolietypen i deres blodlegemer. Og blodets indhold af omega-3 er bestemmende for, hvor alvorlig depressionen bliver. Jo lavere niveauet af omega-3-fedtsyre er, jo alvorligere er depressionen. Omvendt jo mere omega-3-fedtsyre depressive patienter indtager gennem deres normale kost jo lettere vil deres depression være.

En nylig australsk undersøgelse af 21 patienter med depression bekræftede, at de alvorligst depressive havde fedtsyre-ubalancer, især uhyggeligt lave niveauer af fedtsyrer fra fiskeolier, i deres blod og cellemembraner. Hvad kan årsagen være? Forskningsresultater tyder på, at fiskeolie af DHA-typen medvirker til at regulere mængderne af serotonin, en neurotransmitter, der er kendt for at styrke en lys sindsstemning. Depressive personer har ofte lave niveauer af serotonin.

Naturligt lithium: Redningen for maniodepressive!
Det store spørgsmål er: Hvis underskud af fiskeolie i hjernecellerne er medvirkende til at udløse depressioner, kan disse så også lindres, hvis man tager fiskeolie? Bemærkelsesværdige nye forskningsresultater viser, at det kan de. I en banebrydende undersøgelse fra 1998 fandt Andrew Stoll, psykofarmakolog og lektor i psykiatri ved det medicinske fakultet på Harvard University, at doser af fiskeolie virkelig lettede bipolar (manisk) depression hos en gruppe på 30 patienter i alderen 18-65 år. Halvdelen af patienterne, der alle blev betegnet som »alvorligt syge" og havde mindst fire årlige perioder med mani, depression eller begge dele, fik dagligt ca. 10 gram fiskeolie (14 meget store kapsler), bestående af en kombination af EPA og DHA. Den anden halvdel fik placebokapsler med olivenolie. Nogle patienter tog desuden konventionel medicin, herunder lithium; otte af dem tog ikke denne medicin.

Resultaterne var så forbløffende, at Stoll standsede undersøgelsen efter blot fire måneder af de oprindeligt planlagte ni måneder. Hele 65 procent af patienterne med bipolar depression fik det bedre på fiskeolie, sammenlignet med kun 18 procent af dem, der fik placebo. Ydermere holdt de patienter, der fik fiskeolie, sig raske, når de først en gang havde fået det bedre. Kun 12 procent af patienterne på fiskeolie oplevede tilbagefald til depression eller mani i sammenligning med 52 procent af dem, der fik placebo. De, der ikke fik fiskeolie, havde altså fire gange større risiko for at løbe ind i en manisk eller depressiv periode, end dem der var på fiskeolie. »Overraskende nok oplevede omega-3-patienterne stort set ingen tilbagefald", konkluderede dr. Stoll.

Nogle af patienterne havde fået det så meget bedre, at de skar ned på deres medicindoser eller holdt helt op med at tage dem og valgte at fortsætte udelukkende på fiskeolie. Desuden virkede olien »meget hurtigt," påpeger dr. Stoll »nemlig inden for en uge eller to."

Hjerne-hjertekoblingen!
Det er fascinerende at mærke sig, at overalt i verden har de, der spiser meget lidt fisk, også den største forekomst af både depressioner og hjertelidelser. Eftersom man nu ved, at fedtstoffet i fisk kan forhindre, at blodårerne tilstoppes, og hjertet svigter, og altså også at der udløses depressioner i hjernen, kan dette være en del af forklaringen på, at depressioner ofte går forud for og er et forvarsel om hjertelidelser, og at disse to lidelser ofte rammer de samme personer. Hippokrates var den første, der sagde det: »Mad, der er godt for hjertet, vilogså næsten altid være godt for hjernen."

Stoll har kun godt at sige om fiskeolie: »Den er meget bredt virkende - den ser ud til at virke mod depression og mani, og desuden stabiliserer den humøret. Den er helt ufarlig, har stort set ingen negative virkninger, virker ikke sløvende og har ikke de skadelige bivirkninger, man ser i forbindelse med mange standardlægemidler." Og den går godt i spænd med den sædvanlige medicin - lithium og valproat - og med andre farmaceutika, måske lige bortset fra kumarin (warfarin), et antikoagulerende middel.

Stoll anbefaler, at man starter med en dosis på fem gram fiskeolie pr. dag. Kapsler indeholder, som det kan ses på emballagen, varierende doser af DHA og EPA. Almindeligvis skal man tage syvotte kapsler om dagen for at få fem gram, fastslår han. For at gøre fiskeolien mere velsmagende kan man tage den sammen med appelsinjuice. Hvis man tager størstedelen af den om aftenen, slipper man desuden for meget af den fiskeagtige eftersmag. l doser på over ti gram om dagen kan fiskeolie nu og da give diarre eller en olieagtig afføring. Den maksimale daglige dosis, som Stoll ordinerer, ligger på 15 gram.

Hørfrøolie: Endnu et antidepressivt middel?
Andrew Stoll er blevet så opmuntret af fiskeolieterapiens virkning mod bipolar depression, at han fortsat ordinerer den til sine patienter. Men en dag købte en patient ved en fejltagelse hørfrøolie i stedet for fiskeolie i en helsekostforretning. Hun tog den gennem flere uger og fik det så meget bedre, at Stoll nu giver en del af sine patienter hørfrøolie. Denne olie er en højkoncentreret »kortkædet« form for omega-3-fedtsyre, som man kalder linolensyre. For at hørfrøolie kan opnå den langkædede fiskeolies kemiske kvalitet og formodede virkning, er kroppen nødt til at omdanne hørfrøolie fra en kortkædet olie til de langkædede fiskeoliekomponenter DHA og EPA. »Jeg ved ikke helt hvordan," siger Stoll »men hørfrøolie synes også at virke antidepressivt og humørstabiliserende." Der er dog en ulempe: En del patienter på høje doser hørfrøolie har oplevet perioder med mani.

Fra to til seks spiseskefulde hørfrøolie om dagen har kunnet mindske depressioner hos en del personer.

Hvordan skal man forklare, at fiskeolie lindrer manisk depression? Stoll mener, at fiskeolie efterligner virkningen af de kraftige lægemidler lithium og valproat som typisk bruges i behandlinger mod manisk depression. Begge midler virker ved at blokere for genoptagelsen af de såkaldte sekundære signalstoffer, der kan skabe ravage inden i cellerne. » Vi mener, at fiskeolie virker på næsten samme måde," pointerer han.